Meme Biyopsisi Nedir?

Meme Biyopsisi Nedir?

Biyopsi, memedeki kitlelerden  alınan ve patoloji laboratuvarında kontrol edilen küçük bir doku parçası alınma işlemidir. Kanser veya diğer anormal hücrelerin mevcut olup olmadığı kontrol edilir.

Meme biyopsisi için ultrason veya mammografi gibi görüntüleme yöntemleri eşliğinde özel biyopsi iğnesi ile kitle veya kanser şüphesi olan alandan doku örnekleri alınabilir.

Neden meme biyopsisine ihtiyacım olabilir?

Aşağıdaki durumlarda Meme biyopsileri yapılabilir:

  • Memede hissedilebilen (palpe edilebilen) bir yumru veya kitleyi kontrol etmek için
  • Meme dokusunda küçük kalsiyum birikintileri (mikrokalsifikasyonlar) veya sıvı dolu bir kitle (kist) gibi bir mamogramda görülen bir sorunu kontrol etmek için
  • Meme ucundan kanlı akıntı gibi meme başı sorunlarını değerlendirmek için
  • Bir meme kitlesinin kanser (malign) veya kanser dışı (iyi huylu) olup olmadığını öğrenmek için

Memede bir yumru veya başka bir şüpheli alan kanserden kaynaklanabilir. Veya daha az ciddi başka bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.

Meme Biyopsisi Türleri

Birkaç çeşit meme biyopsisi prosedürü vardır. Yaptıracağınız biyopsi türü, meme kitlesinin veya ilgili alanın konumuna ve boyutuna bağlı olacaktır.

Biyopsiler lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezi için biyopsi yapılacak alanı uyuşturmak için ilaç enjekte edilir. Hasta uyanık olup işlem sırasında acı hissetmez.

Meme biyopsisi türleri şunları içerir:

  • İnce iğne aspirasyon (İİA) biyopsisi. Yumruya veya ilgilenilen bölgeye ultrason eşliğinde çok ince bir iğne yerleştirilir. Küçük bir sıvı veya doku örneği alınır. Herhangi bir kesi (kesi) gerekmez. Alanın sıvı dolu bir kese (kist) veya katı bir yumru olup olmadığını görmek için bir FNA biyopsisi yapılabilir.
  • Kalın iğne( trucut) biyopsisi. Lokal anestezi yapıldıktan sonra ultrason eşliğinde kalın bir  iğne, yumru veya ilgili alana yönlendirilir.  Yaklaşık olarak 1cm uzunluğunda  birkaç adet küçük doku silindirleri çıkarılır. Kesilmeye gerek yoktur.(şekil 2)
  • Açık (cerrahi) biyopsi. Göğüste bir kesim yapılır. Cerrah, yumru veya ilgili alanın bir kısmını veya tamamını çıkarır. Bazı durumlarda yumru küçük, derin ve bulunması zor olabilir. Daha sonra tel yerleştirme adı verilen bir yöntem de kullanılabilir. Bunun için memeye çok ince bir tel ile ince bir iğne konur. Cerrah daha sonra yumruyu bulmak için bu teli takip eder.

İğneleri yönlendirmek ve biyopsi prosedürlerine yardımcı olmak için özel araçlar ve yöntemler kullanılabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Stereotaktik biyopsi. Bu yöntemle memenin 3 boyutlu görüntüsü bilgisayar ve mamogram sonuçları kullanılarak yapılır. 3D görüntü daha sonra biyopsi iğnesini meme kitlesinin veya ilgili alanın tam yerine yönlendirir.
  • Vakum yardımlı tru- cut  biyopsisi. Göğüste küçük bir kesi yapılır. Kesiğin içinden içi boş bir tüp veya sonda sokulur. MRI, X-ışınları veya ultrason ile memedeki kitleye veya kitleye yönlendirilir. Meme dokusu nazikçe probun içine çekilir. Tüpün içinde dönen bir bıçak dokuyu memeden keser. Aynı anda birkaç doku örneği alınabilir.
  • Ultrason eşliğinde biyopsi. Bu yöntem, meme kitlesinin veya kitlesinin ultrason görüntülerini kullanır. Bu görüntüler, iğneyi tam biyopsi alanına yönlendirmeye yardımcı olur.

Meme Biyopsisinin Riskleri Nelerdir?

Tüm prosedürlerin bazı riskleri vardır. Göğüs biyopsisinin bazı olası komplikasyonları şunlardır:

  • Biyopsi bölgesinde morarma ve hafif ağrı
  • Biyopsi bölgesinden uzun süreli kanama
  • Biyopsi bölgesi yakınında enfeksiyon

Biyopsi bir X-ışını kullanılarak yapılırsa, kullanılan radyasyon miktarı azdır. Radyasyona maruz kalma riski çok düşüktür.

Özel tıbbi durumunuza bağlı olarak başka riskleriniz olabilir. Biyopsi yapılmadan önce endişelerinizi doktorunuza durumunuz ile ilgili bilgileri tam olarak verdiğinizden emin olun tartıştığınızdan emin olun.

Meme Biyopsisi İçin Nasıl Hazırlanırım?

Doktorunuz  prosedürü size açıklayacaktır. Prosedürle ilgili tüm sorularınızı sorun.

  • Prosedürü yapmak için izninizi veren bir onay formu imzalamanız istenecektir. Formu dikkatlice okuyun ve net olmayan bir şey varsa sorular sorun.
  • Lokal anestezi ile biyopsi yapılacak ise İşlem günü  optimal 3-4 saat açlık yeterlidir.
  • koltuk altınızda veya göğsünüzde losyon, krem, pudra, deodorant veya parfüm kullanmayın.
  •  Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza söyleyin.
  • Doktorunuza, herhangi bir ilaca, lateks, bant ve anestezi ilaçlarına (yerel ve genel) karşı hassasiyetiniz veya alerjiniz olup olmadığını söyleyin.
  • Doktorunuza, aldığınız tüm ilaçlar hakkında bilgi verin. Buna hem reçetesiz hem de reçeteli ilaçlar dahildir. Ayrıca vitaminler, otlar ve diğer takviyeleri içerir.
  • Kanama bozukluğu geçmişiniz varsa doktorunuza söyleyin. Kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin, ibuprofen veya kanın pıhtılaşmasını etkileyen diğer ilaçları alıyorsanız, Doktorunuza bildirin. Biyopsiden önce bu ilaçları almayı bırakmanız gerekebilir.

Meme Biyopsisi Sırasında Ne Olur?

Genel olarak, meme biyopsisi bu süreci takip eder:

  1. Belden yukarısındaki tüm giysileri çıkarmanız istenecek ve size giymeniz için bir önlük verilecektir.
  2. Biyopsi bölgesi üzerindeki cilt steril bir solüsyonla temizlenecektir.
  3. Lokal anestezik kullanıldığında, ilaç enjekte edildiğinde iğne battığını hissedeceksiniz. Kısa süreli bir batma hissi hissedebilirsiniz. Alan hissizleşene kadar biyopsi başlamaz.
  4. Ultrason kullanıldığında, memedeki kitleyi veya kitleyi bulmak için prob göğsünüze yerleştirilecektir.
  5. Doktorunuz iğneyi biyopsi alanına veya küçük bir kesik (kesi) yoluyla yerleştirecektir. Bir doku veya sıvı numunesi alacaktır. Doktor numuneyi aldığında baskı hissedebilirsiniz.
  6. Kanama durana kadar biyopsi bölgesine basınç uygulanacaktır.
  7. Gerekirse, açıklık dikiş veya yapışkan şeritlerle kapatılacaktır.
  8. Steril bir bandaj veya pansuman uygulanacaktır.
  9. Dokular incelenmek üzere laboratuvara gönderilecek.

 Meme Biyopsisinden Sonra Ne Olur?

İyileşmenin ne kadar süreceği, sahip olduğunuz biyopsinin tipine ve kullanılan anestezi tipine bağlı olacaktır.

Lokal anestezi aldıysanız, kısa bir gözlemden sonra eve gidebilirsiniz.

Evde

Biyopsi alanını temiz ve kuru tutun. Biyopsiden bir gün sonra bandajı veya pansumanı çıkarabilir ve normal şekilde banyo yapabilirsiniz.

Biyopsi bölgesi bir iki gün  ağrıyabilir. Doktorunuzun önerdiği şekilde bir ağrı kesici alın. Aspirin veya diğer bazı ağrı kesici ilaçlar kanama şansınızı artırabilir. Yalnızca önerilen ilaçları aldığınızdan emin olun. Destekleyici bir sutyen giymek hafif ağrıya yardımcı olabilir.

Doktorunuz size farklı bir tavsiyede bulunmadıkça normal diyetinize geri dönebilirsiniz. Birkaç gün boyunca yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınmanız söylenebilir.

Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuzu arayın:

  • Ateş veya titreme
  • Biyopsi bölgesinden kızarıklık, şişme, kanama veya diğer drenaj
  • Meme biyopsisi yapan ankarada bulunan hastanemizde uzman doktorlarımız ile hastalarımıza sgk anlaşmalı olarak hizmet vermekteyiz.
  • Meme biyopsi ücreti için bize 03124738855 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.
  • Ankara da meme biyopsisi yapan özel hastaneler arasında yer almaktadır.
Popüler Yazılar
Menü
Translate »